Menu Search
Terug naar Nieuws

Rollengordijn voorkomt dat oude stroomdraden op tomatenkassen kunnen vallen

RILLAND - Na bijna 45 jaar trouwe dienst, wordt bij Rilland een stuk hoogspanningslijn van ruim twee kilometer afgebroken. Een behoorlijke uitdaging: een flink deel van de loodzware kabels hangt boven het meest breekbare stukje van de omgeving. Aannemer Spie en opdrachtgever TenneT doen er alles aan om deze operatie voor de tomatentelers zo geruisloos en veilig mogelijk te laten verlopen.

In de felle zon op vijftig meter hoogte klimmen en klauteren om veilig een oude stroomsnelweg op te ruimen. Het is een klusje dat bepaald niet aan iedereen is besteed. ,,Je moet vooral geen hoogtevrees hebben”, zegt Wouter Delleman van netbeheerder TenneT terwijl boven hem druk met draden, veiligheidslijnen en touwen wordt gewerkt. Samen met Dirk-Pieter van Es van aannemer Spie laat hij graag zien hoe zo’n klus geklaard wordt. ,,Het gebeurt niet vaak dat een verbinding helemaal verdwijnt. Meestal blijven de masten staan en vervangen we alleen de draden.” Deze keer worden ook de masten vervangen door nieuwe wintrackmasten.

42 kilometer hoogspanningslijnen afgebroken

Het stuk 380kV-lijn bij Rilland vormt dus een uitzondering. Technisch gezien had de verbinding nog jaren meegekund.  Maar de toekomstige aanleg van de nieuwe 380kV-lijn tussen Borssele en Rilland en het vorig jaar opgeleverde hoogspanningsstation met bijbehorende verbindingen maken dit deel stroomsnelweg overbodig. Delleman: ,,Als de nieuwe lijn helemaal klaar is, zal er nog meer afgebroken worden:  21 kilometer 150kV-lijn en 21 kilometer 380kV-lijn door de Zak van Zuid-Beveland.”

Op plaatsen waar de draden boven bebouwing loopt, moeten extra voorzorgsmaatregelen worden genomen. Als een draad knapt of losschiet,  kan dit enorme gevolgen hebben. Al heeft Van Es  in de vijftien jaar dat hij zich werkt met hoogspanningslijnen dit nog nooit meegemaakt. ,,Bij het uitlieren zorgen de we dat de draden altijd op spanning blijven en dus de ondergrond niet kan raken. Uit voorzorg zorgen we dat het land eronder wel helemaal vrij is, mocht er toch iets misgaan.”

Werk in kassen moet doorgaan


Boven de kassen kan dat niet. Het werk eronder stilleggen is al helemaal geen optie.  In de twee weken dat de operatie duurt, groeien de gewassen door en moeten de tientallen mensen aan het werk blijven. De oplossing is een zogeheten rollengordijn: een touw dat boven de te verwijderen draad hangt en om de vier meter wordt vastgemaakt. ,,Zo kan de lijn maximaal vier meter naar beneden vallen.” Om risico’s zo klein mogelijk te houden, staan het team van 20 man verspreid over de lijn en geven ze elkaar via portofoons instructies.

“Door de wind kunnen de draden nu elkaar raken. Dat geeft af en toe een heel kenmerkend geluid.”

Vorig jaar is al de helft van alle draden aan één kant van de masten verwijderd. Aan het begin van de week hingen er nog tien aan de andere kant: negen stroomdraden (drie per fase) en één bliksemgeleider. De voorbereidingen voor het werk zijn vorige week begonnen. Zo zijn alle afstandhouders tussen de kabels verwijderd. Van Es: ,,Door de wind kunnen de draden nu elkaar raken. Dat geeft af en toe een heel kenmerkend geluid.” Zodra het team van ongeveer twintig mensen klaar is, kan de afbraak van de vakwerkmasten zelf beginnen. Rond juli is de hoogspanningslijn boven het kassengebied helemaal verdwenen.

SPIE aan de slag met opdrachtgever TenneT om spanningslijnen te verwijderen

Bron: PZC 

Wilt u meer weten?

Neem dan contact op met:

+31 (0)6 108 791 53 p.paasse(at)spie.com