Het stalen brugval van de Prinses Amaliabrug (240 ton) is vervolgens in eigen beheer gebouwd door SPIE in Wijhe, Overijssel. SOLIDD bouwde in Sumar, Friesland, het stalen brugval van de Kogerpolderbrug vanwege haar nog grotere omvang en gewicht (maar liefst 300 ton). Beide brugvallen zijn voorzien van een speciale conserveringslaag (aluminium) waardoor de bruggen een onderhoudsvrije periode van ongeveer 50 jaar hebben. Via een aantal complexe en multidisciplinaire transportoperaties zijn beide brugvallen vanuit hun productielocaties over water, waaronder het IJsselmeer en het Noordhollandsch Kanaal, vervoerd. Vanwege het onstuimige weer afgelopen november was dit een bijzondere gebeurtenis.
Dura Vermeer heeft tegelijkertijd bestaande bruggen eerst volledig tot de waterbodem gesloopt. Aansluitend zijn alle civiele constructies gemaakt, waaronder de fundaties met daarop de basculekelders, de landhoofden, tussenpijlers en vaste brugdekken. Toen de civiele constructies klaar waren zijn de brugvallen door middel van vijzeltechnieken geplaatst. In deze periode konden weggebruikers gebruik maken van tijdelijke bruggen.
Bediening op afstand
Alle technische systemen, zoals de complete energievoorziening, de verkeerssystemen en de besturings- en bedieningssystemen, zijn door SPIE ontworpen en gerealiseerd. De ontwikkelde en gebouwde software verzorgt de veilige aandrijving van het bewegingswerk alsmede de integrale samenwerking tussen alle technische systemen op en rond de brug.
Beide bruggen worden nu op afstand bediend vanuit de centrale bediening in Heerhugowaard. In nauwe samenwerking met de provincie Noord-Holland is een succesvolle koppeling met deze afstandsbediening gerealiseerd.