Menu Search
Terug naar Nieuws

Hoe zorg je voor goede inzetbaarheid van je personeel?

Winst voor arbeidsmarkt door uit comfortzone te stappen.

Zoals bekend is goed technisch personeel schaars. Bij SPIE gooien we het over een andere boeg om vacatures in te vullen doordat we echt kijken naar wat de kandidaten zelf te bieden hebben, en dat laat goede resultaten zien.

Willen bedrijven hun vakkrachten behouden, dan is het nodig te investeren in duurzame inzetbaarheid van de werknemers. In de provincie Limburg stappen ze over hun eigen schaduw heen. Werkgevers, overheden en O&O-fondsen bundelen daar hun krachten en zetten op innovatieve en flexibele wijze scholingsmiddelen in.

Met het experiment ‘Intersectorale mobiliteit en zij-instroom’ zet Limburg zichzelf goed op de kaart. De provincie investeert samen met vier O&O-fondsen – A+O-fonds gemeenten, CA-ICT, DOORZAAM en OTIB, FNV, UWV Werkbedrijf en de Arbeidsmarkt Regio Zuid-Limburg (vertegenwoordigd door de gemeente Sittard-Geleen) in duurzame inzetbaarheid door niet alleen werkzoekenden en uitkeringsgerechtigden op weg naar een baan te helpen, maar ook werknemers die graag willen overstappen op ander werk. Omdat ze bijvoorbeeld wat ouder zijn en fysiek minder zwaar werk willen doen of zich verder willen ontwikkelen. Dit vanuit de gedachte dat arbeidskrachten beter voor de arbeidsmarkt behouden blijven als ze zich echt op hun plek voelen.

Zij-instromer

In dit filmpje vertelt Rico Kuhne over zijn ervaring als zij-instromer in de provincie Limburg.

Wil je weten of SPIE ook mogelijkheden voor jou heeft? Kijk op www.werkenbijspie.nl voor de openstaande vacatures, onze traineeships en contactgegevens.

Wilt u meer weten?

Neem contact op met Stella de Smit

06-45256448 stella.desmit(at)spie.com