Menu Search
Terug naar Nieuws

SPIE installeert nieuwe ledverlichting in Gemeente Ooststellingwerf

Gemeente Ooststellingwerf is begin 2019 begonnen aan een groot verduurzamingsproject waarbij vrijwel de gehele openbare verlichting wordt vervangen door duurzame ledverlichting. Het project, dat in twee fases wordt uitgevoerd, is door de gemeente gestart om het energieverbruik van de openbare verlichting met ongeveer 50% te verminderen. SPIE mocht het eerste deel van dit project voor haar rekening nemen.

Om het energieverbruik terug te brengen is de gemeente eind 2018 begonnen met het testen van de retrofit oplossing. Retrofit is een technologie waarbij bestaande voorwerpen worden aangepast, waarna ze weer voldoen aan de modernste technieken. Retrofit ledverlichting verwijst dus naar het aanpassen van bestaande armaturen zodat deze geschikt worden voor het gebruik van ledlampen. Uit de aanbestedingen kwam Saled als beste aanbieding naar voren. Omdat deze lampen positief uit de test kwamen werd het project al vrij snel daarna gestart, en begin 2019 werden de eerste lampen geïnstalleerd door SPIE.

Om kapitaalvernietiging tegen te gaan werden de armaturen die nog in goede staat verkeerden voorzien van retrofit verlichting van Saled en werden de verouderde armaturen vervangen. In totaal heeft SPIE 916 armaturen voorzien van retrofit door de oude lampen te vervangen voor PS-L 18 watt lampen, wat het wattage aanzienlijk omlaag brengt.

Duurzaamheid
Voor de gemeente Ooststellingwerf betekent de overstap naar ledverlichting een flinke reductie van de CO2 uitstoot en het energieverbruik. Daarnaast is een groot gedeelte van de verlichting voorzien van een Dynadimmer, waardoor de gemeente ook de mogelijkheid heeft om het licht te dimmen. De overstap is dus niet alleen duurzaam, maar ook financieel gezien een verstandige investering. Naar verwachting heeft deze investering zich binnen de levensduur van het product uitbetaald.