Menu Search
Terug naar Nieuws

SPIE pleit voor nationale uitrol van 5G

Telecompartijen hebben Handvest 5G gepresenteerd

Afgelopen week hebben verschillende telecompartijen in Nederland, van operators tot leveranciers, tijdens de Conferentie Nederland Digitaal een Handvest 5G aangeboden aan staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat. Hiermee wil de branche de aandacht vestigen op samenwerking als het gaat om het handhaven van de nationale koppositie in Europa op digitaal gebied.

Tijdens de nationale bijeenkomst bood de telecombranche het Handvest 5G aan waarin deze branche tot een aantal afspraken is gekomen om de koppositie van Nederland binnen Europa en de wereld op digitaal gebied te kunnen blijven handhaven. Een belangrijk onderdeel hiervan is de nationale uitrol van een 5G-netwerk. Volgens de ondertekenaars van het handvest is vooral harmonisatie van lokaal beleid bittere noodzaak om ervoor te zorgen dat de aanleg van alle vaste en mobiele infrastructuur voor 5G-netwerken zonder al te veel problemen kan plaatsvinden.

Afspraken
Inmiddels hebben de ondertekenaars een belangrijk aantal afspraken hiervoor gemaakt. Zo gaan de partijen onder meer elkaar stimuleren en ondersteunen om goed te samenwerken voor de ontwikkeling van 5G. Daarnaast zullen zij samen het lokale bestuur meenemen in plannen rondom het strategisch belang van 5G en de kansen die nieuwe technologie biedt voor haar bewoners en bedrijven. Daarnaast spreken zij de intentie uit om uit te komen tot verdere harmonisering van lokaal beleid en verwachten dat dat kan leiden tot snellere uitrol van 5G en beperking van overlast voor burgers. Tevens kan dit leiden tot een beperking van de administratieve lasten voor de gemeentes. Ook gaan de ondertekenaars andere initiatieven ondersteunen, zoals de oprichting van een ‘5G Innovatienetwerk’ door het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat en NL-ICT waar het volledige Nederlandse 5G ecosysteem, zoals telecompartijen en overig bedrijfsleven, lokale, regionale en nationale overheden en kennisinstellingen, bijeenkomt om kennis over innovatieve 5G-toepassingen uit te wisselen. Daar waar mogelijk zal synergie gezocht worden tussen (bestaande) initiatieven.

Deelnemende partijen
Naast SPIE zijn de betrokken partijen die in het netwerk deelnemen: Alliander; BenCom; Brainport Eindhoven; Eurofiber; Economic Board Groningen; Ericsson Nederland; Gemeente Den Haag; Gemeente Eindhoven; Huawei, KPN; Ministerie van Economische zaken & Klimaat; Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat; Nederland ICT; Netbeheer Nederland; NLconnect; Nokia; T-Mobile; Tele2; TNO; VNG; VodafoneZiggo; VolkerWessels Telecom.

Wilt u meer weten?

Neem contact op met Jacco Saaman

+31 (0)6 134 990 43 jacco.saaman(at)spie.com