Menu Search
Terug naar Nieuws

SPIE installeert eerste Orthopedisch Centrum in Zorghart

OK's worden voorzien van revolutionair Opragon systeem

SPIE is betrokken bij de bouw van het eerste orthopedisch centrum in een gebied van samenwerkende medische organisaties in Zoetermeer. SPIE is verantwoordelijk voor het ontwerp en de realisatie van de elektrische en HVAC-installaties, inclusief gebouwautomatisering.

Vorige maand startte de bouw van het Reinier Haga Orthopedisch Centrum op het terrein van het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer. Als het casco van het ruim 7.000m² grote Orthopedisch Centrum er staat, gaat SPIE binnen aan de slag met realiseren van de elektrotechnische- en HVAC-installaties. Het gebouw wordt duurzaam geïnstalleerd door onder andere gebruik te maken van warmtepompen, ledverlichting en automatische lichtschakelingen.

SPIE is verantwoordelijk voor het gehele project. De vier nieuw te bouwen operatiekamers in het complex worden voorzien van de nieuwste techniek als het gaat om luchtbehandeling. Verder omvat het gebouw poliklinieken ten behoeve van orthopedie, behandelkamers en 1-bedskamers om de patiënten te voorzien van optimaal comfort.

Het Reinier de Graaf Gasthuis is al jaren bekend met de werkzaamheden die SPIE uitvoert voor het ziekenhuis. Met name de technische expertise in medische omgevingen is de meerwaarde van SPIE.

De Reinier Haga Groep, de bestuurlijke samensmelting van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft en het Haga Ziekenhuis in Den Haag, is trots op deze aanwinst, waarmee de meest hoogwaardige orthopedische zorg binnen handbereik komt van veel orthopedische patiënten in de regio Haaglanden en omstreken.

Opragon luchttoevoersysteem

De OK’s worden voorzien van het zogeheten Opragon luchttoevoersysteem, waarmee de gehele OK steriel gebied wordt gemaakt. Voorheen hing er een systeem boven de OK tafel, die de lucht zuiverde voor de patient. Het Opragon systeem bestaat uit airshowers (een soort toeters) die zowel de OK tafel, als de rest van de ruimte voorziet van HEPA gefilterde lucht.

Het Opragon systeem werkt op basis van een temperatuurverschil tussen de ingeblazen lucht uit het systeem en haar omgeving. Daarnaast is de vertreksnelheid van de lucht dat uit het systeem komt lager, waardoor OK-medewerkers rond de patiënt niet constant een relatief koude lucht in hun nek krijgen. Van cruciaal belang is de drukhiërarchie in de OK’s en opdekruimte. Ook hier draagt het Opragon systeem zorg voor.

Doordat de hele ruimte steriel is, is er meer ruimte voor alle instrumentarium. Men hoeft zich niet meer af te vragen tot waar het gebied schoon is; de hele ruimte is steriel.

De business unit Healthcare van SPIE heeft de kennis en expertise om dit systeem te implementeren in ziekenhuizen. De Reinier Haga Groep maakt hier graag gebruik van bij de bouw van het nieuwe orthopedische centrum.

Wilt u meer weten?

Neem contact op met Cock Bons

+31 (0)6 104 257 11 cock.bons(at)spie.com