Menu Search
Terug naar Nieuws

Scholieren mogen meedenken over legolisering

SPIE is één van de marktpartijen die met de provincie Noord-Holland en het NEN (Nederlands Instituut voor Normalisatie) werkt aan een marktoplossing voor het vervangen en/of vernieuwen van 1.350 beweegbare bruggen en sluizen. Vanwege het toenemende verkeer is de technische levensduur ingekort, maar op dit moment heeft Nederland niet de middelen om dit probleem op te lossen. Men denkt een alternatief te hebben gevonden in legolisering.

Om legolisering daadwerkelijk in gang te zetten ondersteunt het NEN bij het ontwikkelen van een nationale technische norm voor modulaire brugconcepten. Bruggen en sluizen worden gebouwd op basis van gestandaardiseerde, uitwisselbare componenten; de zogenaamde legostukken. SPIE heeft een speciale software ontwikkeld/geïmplementeerd, om op een geïntegreerde, multidisciplinaire (iedereen heeft toegang) en digitale manier te ontwerpen en te fabriceren. Deze software is getoetst bij de ontwikkeling van de CADO® en is succesvol gebleken. Met de software kunnen bruggen en sluizen op een efficiëntere manier ontworpen en gebouwd worden en wordt specifieke kennis beveiligd. Kennis van het verleden, vandaag en morgen.

SPIE lijkt dus voorbereid op de aankomende legolisering en is begonnen met het ontwerp van een aantal standaard bouw-/legostenen. Hierbij hebben ze drie scholieren van het Lindecollege Technasium betrokken, die out-of-the-box mee mogen denken over de legosteen die als draaipunt van een brug zal dienen. Zeven maanden lang mogen zij hier 10-12 uur per week aan werken. Ze worden begeleid door design engineer van SPIE, Merel Hettinga. Onlangs brachten ze een bezoek aan de Marksluis, die momenteel door SPIE gerenoveerd wordt. Merel legde hen uit hoe zo’n sluis er nou precies uitziet.

Wellicht helpt de input van de scholieren al mee aan de beweegbare Cruqiuis-brug, die als pilot zal dienen voor de NTA (Nationaal Technisch Advies) van de legolisering.

Wilt u meer weten?

Neem contact op met Robbert de Ridder

+31 (0)6 277 400 24 robbert.deridder(at)spie.com