Menu Search
Terug naar Nieuws

Risicovolle klus op diepte succesvol en zonder ongevallen uitgevoerd

Vorige maand heeft een team van SPIE een reparatie uitgevoerd aan de zogenaamde taatspen van de vloeddeur van de Middensluis in Ijmuiden. Een taatspen is een stalen pen waar de sluisdeur op staat, die ervoor zorgt dat de deur op zijn plek blijft staan. Ter bescherming van de taatspen zit er een taatskap over de taatspen heen. Deze is gemaakt van een uniek soort staal dat harder wordt bij impact; mangaanstaal. De taatskap beschermt de taatspen tegen slijtage.

Het onderhoud van de Middensluis in Ijmuiden is onderdeel van het prestatiecontract van Rijkswaterstaat voor het onderhoud van het Noordzeekanaal. De beschadiging aan de taatspen werd geconstateerd tijdens het zeven jaarlijkse onderhoud aan de sluisdeuren en cilinders. Uit voorzorg is ook de taatskap, in verbeterde vorm, vervangen.

Indrukwekkende klus

De vervangingswerkzaamheden vonden plaats op de 15 meter diepe sluisbodem. Voorafgaand werd er een droogzetkuip geplaatst. Daarvoor moesten twee sluisdeuren van ongeveer 100 ton verwijderd worden. Deze werkzaamheden zijn uitgevoerd met een flink kraanschip (bok) met een capaciteit van 300 ton. In totaal werd er zo’n drie weken met ongeveer 50 personen aan dit onderdeel van het contract gewerkt.

De werkzaamheden werden vastgelegd op film.

Bekijk hier de film

Uiteraard werd de veiligheid gewaarborgd. Vooraf oefende de brandweer en een rescueteam een eventuele redding in geval van een calamiteit. Dit rescueteam was gedurende de werkzaamheden 24/7 aanwezig. Gelukkig zijn zij niet in actie hoeven komen en werd het werk succesvol en zonder incidenten uitgevoerd.

Wilt u meer weten?

Neem contact op met Danny Boer

+31 (0)6 512 195 96 danny.boer(at)spie.com