Menu Search
Terug naar Nieuws

Doorbraak met SPIE-drone bij hoogspanningslijnen

Flora en fauna rond masten worden gespaard

SPIE, de onafhankelijke Europese leider in multitechnische diensten op het gebied van energie en communicatie, heeft met succes via een drone een kabel overgebracht van de ene naar de andere hoogspanningsmast. Dit is de eerste keer dat deze techniek is toegepast in Nederland. Een groot voordeel van het trekken van kabels tussen hoogspanningslijnen met een drone is dat de grond tussen de masten minder belast wordt. Hierdoor wordt de natuur in het gebied niet verstoord. Ook wordt het trekken van kabels over moeilijk begaanbare gebieden makkelijker wanneer een drone een groot deel van het werk uit handen neemt.

Egbert Verwaal, manager Techniek & Proces bij SPIE: “We moeten soms wel twaalf keer heen en weer lopen tussen twee masten. Helaas verstoren we hierbij de flora en fauna in het gebied. Ook moeten we regelmatig sloten oversteken of in moeilijk begaanbaar gebied werken. Dat kost onnodig veel tijd. Nu kan de drone dat voorwerk doen.” De test vond plaats in een testveld van TenneT, onder toeziend oog van TenneT, droneleverancier AceCore en de Inspectie Leefomgeving en Transport (toezichthouder van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat).

Dronepiloot Johnny van der Poel: “We zijn blij dat de drone glansrijk is geslaagd voor dit karwei. Natuurlijk kunnen we nog wel dingen verbeteren. Zoals het systeem om de kabel los te maken en vast te houden. Maar ook de communicatie tussen de collega’s die elkaar aanwijzingen moeten geven. Dit was een eerste test en het feit dat de drone de kabel over heeft kunnen brengen, is een flinke stap in de goede richting.”

 

Wilt u meer weten?

Neem contact op met Peter Paasse

+31 (0)6 108 791 53 p.paasse(at)spie.com