Menu Search
Terug naar Nieuws

Hoe krijg en houd je de beste mensen binnen je bedrijf?

HR directeur SPIE Nederland Terry Troost aan het woord in CONNECT 2025

Wil je als installatiebedrijf optimaal gebruik maken van de kansen die er liggen op weg naar 2025 dan wordt ‘de factor mens’ binnen je organisatie cruciaal. Technisch talent is nu al schaars en de krapte wordt nog groter. Nieuwe technologie ontwikkelt zich razendsnel waardoor zelfs ‘bijblijven’ bijna een dagtaak is, en naast techniek en ICT zijn nieuwe ‘soft skills’ noodzakelijk. Bovendien moet naast het leren van al het nieuwe ook het ‘oude’ onderhouden worden. Wat kun je doen als installateur om de beste mensen voor je te interesseren en aan je te binden? We vroegen het Terry Troost, HRM directeur bij SPIE Nederland en Jacqie van Stigt, bestuurder bij vakbond FNV. Hun belangrijkste boodschap: “Vraag het je mensen zelf!”

Vraag het je mensen zelf

Terry: “Wil je de medewerkers van de toekomst aan je binden, dan moet je een toekomstgerichte, moderne werkgever zijn. Professionals van nu vragen om ontwikkeling, uitdagend werk, verantwoordelijkheid en een goede work-life balans. Instroom van nieuwe mensen zal sowieso niet eenvoudig worden, maar het tegengaan van uitstroom is daardoor misschien nog wel belangrijker. En dan moet je als werkgever gewoon echt goed luisteren naar wat mensen willen. En op tijd!”

Jacqie is het daar helemaal mee eens: “Vraag het je mensen zelf”, zegt ze. “Duurzaamheid is in CONNECT2025 en voor Nederland een belangrijk thema, maar denk eens duurzaam na over je mensen. Wees zuinig op je mensen, zij verdienen toch echt het geld voor je.”

Kies voor kwaliteit

“Hoewel het toekomstperspectief er heel goed uitziet zal onze economie op en neer blijven gaan. Het beste wat je als werknemer kunt doen is zorgen dat je weerbaar en wendbaar wordt en blijft,” vervolgt Jacqie. “Dat betekent ook – zeker in deze sector – bijblijven in je vak en aan je eigen ontwikkeling blijven werken.” Terry reageert: “Voor werkgevers betekent dit dat ze een visie op de ontwikkeling van hun mensen moeten hebben. Een visie op vitaal vakmanschap, een visie op hoe je jong en oud binnen je organisatie van elkaar laat profiteren. Ging je 10 jaar geleden met een medewerker van 50 jaar al bijna in gesprek over afbouwen en pensioen, zo moet je nu met een 50-plusser een talent-gesprek starten en nog steeds in die professional blijven investeren. Het loopbaanpad is geen rechte lijn meer, dus welke stap is het meest waardevol voor je medewerker en voor je bedrijf? En sterker nog; ook na pensioendatum zullen we straks de kennis van veel vakmensen voor ons bedrijf en in ieder geval de branche nog hard nodig hebben.”

Eigenaarschap

Terry: “Medewerkers van nu moet je ‘eigenaar’ maken van hun eigen werk en hun eigen ontwikkeling. Dat gaat verder dan techniek alleen. Het betekent dat je verantwoordelijkheden laag in de organisatie neer moet gaan leggen. Klantcontact wordt steeds belangrijker en dat vraagt om de soft skills waar we het al vaker over hebben. Dat gaat niet vanzelf dus zul je als werkgever daar tijd en ruimte voor moeten maken. Een programma als ‘de monteur als ambassadeur’ is daar bij ons een voorbeeld van.” “Er is inderdaad werk aan de winkel voor beide kanten”, vult Jacqie aan. “Ontwikkeling van personeel is een gedeelde verantwoordelijkheid van zowel werkgevers als werknemers. Dat betekent dat je als werkgever bevoegdheid moet geven, goede contracten en een passende beloning. Het gaat om ruimte en vertrouwen geven en over praktische zaken als geld EN tijd om te leren”.

Grote stappen nodig, dus samenwerken

Jacqie: “CONNECT2025 laat terecht zien hoe groot en snel de ontwikkelingen op ons af komen. Dat betekent wel dat we er met kleine stapjes niet komen. Er zullen grote sprongen gemaakt moeten worden om het leren te stimuleren en om de benodigde kennis binnen de organisaties te krijgen. We hebben het vaak over kennisoverdracht van oud naar jong, maar wat dacht je van kennisoverdracht van jong naar oud. En laten we als innovatieve sector ook innovatief leren; op afstand, virtueel, via serious gaming, enzovoorts. En samenwerken als bedrijven met elkaar. Want ondanks dat we het allemaal druk hebben, moeten werknemers natuurlijk wel de tijd krijgen om door te leren.”

Onderscheid

“Uiteindelijk zul je je als bedrijf moeten onderscheiden bij zowel het aantrekken als behouden van je professionals”, aldus Terry. Dat moet je creatief doen en vernieuwend, maar wel op een manier die bij je past. Maak de keuze voor kwaliteit, daar vraagt deze tijd echt om. En nogmaals, luister goed naar wat je mensen willen. Voor mij gaat het goede gesprek straks het verschil maken. Niet een ‘ouderwets’ functioneringsgesprek waarin je een lijstje afvinkt, maar een goed gesprek over hoe je medewerker in z’n vel zit, over meer dan werk, over toekomst en volgende stappen.”

Wilt u meer weten?

Neem contact op met Manouk Loonstijn

+31 (0)6 12451682 manouk.loonstijn(at)spie.com