Menu Search
Terug naar Nieuws

Uitbesteden van werk geeft meer lucht?

Het werkpakket voor Liandon neemt toe en het aantal technici is schaars. Er ligt dan ook een flinke uitdaging om met rust en overzicht een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de energienetten. Geeft het uitbesteden van werkzaamheden meer lucht?

In Friesland is het onderstation Oudehaske toe aan vervanging. Vermogensschakelaars en meettransformatoren in de 110kV schakeltuin hebben hun langste tijd gehad. Jan Sixma, sitemanager bij Liandon vertelt: “Een groot deel van het station wordt vervangen. Dat zijn werkzaamheden die we vooralsnog altijd zelf deden. Er komt nogal wat bij kijken, helemaal wanneer het gaat om het veilig uitvoeren van zo’n klus. Het zijn klussen die door de inzet van externe partijen vaak parallel uitgevoerd kunnen worden, waardoor we de doorlooptijd kunnen verkorten. We hebben er dan ook voor gekozen om de primaire en secundaire montagewerkzaamheden in de schakeltuin voor dit onderstation uit te besteden. De capaciteit die daardoor vrijkomt, kunnen we binnen Liandon op andere plekken weer heel goed gebruiken”.

Harde eis

Na een aanbestedingtraject is SPIE gekozen als partij die de klus gaat klaren. Jan: “We hebben kritisch gekeken naar de wijze waarop SPIE de werkzaamheden wil aanpakken. Niet alleen de financiën mogen de doorslag geven. Heel belangrijk is bijvoorbeeld ook hoe ze omgaan met de verplichte teruggavetijd van zes uur. Stel er gebeurt wat in het net, dan moeten we dat binnen zes uur weer kunnen herstellen. Een harde eis die een externe partij natuurlijk ook moet kunnen nakomen. Daarnaast heeft ervaring en certificering zeker meegespeeld in de keuze voor een geschikte partij.”

Overdracht

In het Friese Oudehaske worden in een periode van 25 weken, 13 nieuwe 110kV vermogensschakelaars geplaatst. Zo’n 48 oude meettransformatoren worden verwijderd en vervangen door 30 nieuwe meettransformatoren. “Met alle veiligheidsaspecten in ons achterhoofd, hebben we met SPIE afspraken gemaakt over overdracht van de veiliggestelde werkplek, de rol van de toezichthouder, aanwezigheid van de dagstart, de werkplek indeling en werkverdeling. We houden zelf toezicht op de kwaliteit door onze kwaliteitscontroleurs in te zetten. Op 8 januari is het eerste veld uit bedrijf gegaan en zijn we begonnen met uitwisselen van de vermogensschakelaars en de meettransformatoren. Op dit moment zijn de componenten van drie velden al vervangen en weer in bedrijf gesteld”, aldus Jan.

Lucht

En geeft het uitbesteden meer lucht? Jan: “Jazeker. De capaciteit die hierdoor vrijkomt, kunnen we heel goed gebruiken. Soms ook wel een beetje jammer, want dit soort klussen zijn voor veel collega’s wel de krenten uit de pap. Het testwerk en het secundair aansluiten in de panelen blijven we zelf doen. Omdat daar de juiste kennis en ervaring voor nodig is. Maar in de toekomst zullen we dit soort klussen zeker vaker uitbesteden.”

Wilt u meer weten?

Neem contact op met Peter Paasse

+31 (0)6 108 791 53 p.paasse(at)spie.com