Menu Search
Terug naar Nieuws

Duurzame openbare verlichting én werkgelegenheid

Vorige week ondertekenden de verantwoordelijke wethouders van Bunnik, De Bilt en Soest een overeenkomst om de komende tien jaar alle openbare lantaarnpalen te voorzien van energiezuinige en onderhoudsvriendelijke ledverlichting. Het in elkaar zetten en demonteren van de armaturen levert bovendien werk op voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het door SPIE geacquireerde Ziut BV zal de openbare verlichting plaatsen en onderhouden.

De armaturen van de oude openbare verlichtingsmasten worden op een termijn van zes tot tien jaar stapsgewijs vervangen door de duurzame led-variant. Deze levert een witter en meer gebundeld licht waardoor het als veiliger wordt ervaren. Led-lampen hoeven maar eens in de 20 jaar vervangen te worden tegenover 4 jaar voor de oude lampen. Doordat de nieuwe verlichting minder onderhoudsgevoelig is, zullen er minder storingen optreden. Van ‘klassieke’ armaturen wordt alleen de fitting vervangen om led-verlichting mogelijk te maken. De drie gemeenten kijken bij de inventarisatie van de huidige openbare verlichting ook naar een betere verlichting van donkere locaties.

Werkgelegenheid

Door de opdracht gezamenlijk te verlenen, levert de wethouders voor hun gemeente een kostenvoordeel op. De opdracht levert werk op voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. ‘Social Return’ wordt door SPIE vaker meegenomen in samenwerkingsovereenkomsten.

Wilt u meer weten?

Neem contact op met Bert Rijsdijk

+31 (0)6 108 791 28 b.rijsdijk(at)spie.com