Menu Search
Terug naar Nieuws

“Techniek en dienstverlening zit in onze genen”

In oktober 2016 werd de divisie Technisch Beheer van familiebedrijf Alewijnse verkocht aan SPIE Nederland. Alle medewerkers gingen mee. Tjeerd Hallema, directeur van de Business Unit Technisch Beheer Utrecht: "Techniek en dienstverlening zit nog steeds in onze genen. De overname maakt ons een nog sterkere en completere speler in de markt."

Natuurlijk, een overname is altijd wennen, geeft Tjeerd Hallema toe. “In het begin zijn er natuurlijk allerlei vragen. Bij het onderdeel Technisch Beheer van Alewijnse werkten 220 medewerkers. Ze zijn allemaal overgenomen en meegegaan. We werkten op drie locaties, namelijk Utrecht, Delft en Zwolle. SPIE was in deze steden nog niet goed vertegenwoordigd, en dus zijn onze locaties gebleven. Het enige verschil is dat er nu op die locaties het logo van SPIE staat. En dat onze medewerkers nu geen Alewijnse rood, maar blauwe kleding van SPIE dragen. De overname heeft van ons een nog sterkere speler in de markt gemaakt.”

e-fficient buildings

SPIE opereert op vier markten. Smart city houdt zich vooral bezig met de vernieuwing van stedelijke omgeving. e-fficient buildings richt zich op het optimaliseren van gebouwprestaties terwijl Energies energietransities faciliteert. Industry services zet zich in voor duurzame industriële activiteiten. Tjeerd: “Wij houden ons voornamelijk bezig met het optimaliseren van gebouwprestaties en vallen dus onder de tak e-fficient buildings. Waar mogelijk werken we uiteraard samen met onze collega’s. Dat is direct ook de kracht van SPIE. Opdrachtgevers komen steeds vaker met grote en complexe vraagstukken die ze graag bij één contactpersoon neer willen leggen.” SPIE is daar volledig op ingericht en sinds de overname kunnen Tjeerd en zijn collega’s een project van A tot Z verzorgen. Tjeerd illustreert dit met een mooi voorbeeld: “Vanaf de energiecentrale tot het wandcontactdoosje bij de gebruiker. We hebben het allemaal in huis.”

Gebruikerscomfort

SPIE Nederland behoort tot de top drie van technische dienstverleners in Nederland. De kernwaarden lokale aanwezigheid, prestatie en verantwoordelijkheid sluiten goed aan bij de cultuur van Alewijnse. Ondanks dat SPIE een nationaal en internationaal bedrijf is, blijft SPIE TB Utrecht zich vooral lokaal verbonden voelen. Tjeerd: “In Utrecht liggen onze roots en werken we al jaren voor prachtige opdrachtgevers. Ook bij SPIE zijn duurzame relaties een van de belangrijkste kernwaarden, dus ook daar wisten we elkaar snel te vinden. Dankzij onze medewerkers kunnen we op elk niveau goed presteren. En wat betreft die verantwoordelijkheid voor milieu en elkaar; dat was en is onze corebusiness.” De gebouwen die SPIE optimaliseert zijn divers; van ziekenhuizen tot openbare gebouwen, van retail tot onderwijs en van kantoorpanden tot industriële gebouwen. SPIE is betrokken bij nieuwbouw en renovatie, maar vooral onderhoud en beheer behoort tot een belangrijk deel van het dagelijks werk. Verbeteringen van energie-efficiëntie enverbetering van gebruikerscomfort zijn belangrijke issues. SPIE houdt zich uiteraard aan alle wet- en regelgeving en neemt energie, milieueisen en veiligheid zeer serieus.

Technisch dienstverleners

Alewijnse is van oorsprong een technisch installatiebedrijf, maar daarmee doe je het bedrijf te kort, meent Tjeerd. “We waren veel meer. We waren dienstverleners die samen met de opdrachtgevers zochten naar oplossingen voor de beste optimalisatie van gebouwen en hun gebruikers. Dat doen we nog steeds, maar nu vanuit SPIE.” Werken vanuit een dienstverlenende instelling betekent ook dat je opdrachtgevers zo veel mogelijk uit handen wil nemen. Dankzij overzichtelijke rapportages kan SPIE waar nodig verbetervoorstellen doen. Tjeerd: “We werken transparant en maken heldere afspraken. We zijn daarbij ook eerlijk. We geven niet de garantie dat we alle wijsheid in pacht hebben, maar stellen ons open voor nieuwe ideeën.” Die houding draagt ertoe bij dat SPIE niet alleen bouwt aan duurzame relaties, maar dat ze ook samenwerkt met opdrachtgevers waarmee ze dat al jarenlang naar volle tevredenheid doen.

Uitdagingen

SPIE staat de komende jaren voor mooie uitdagingen. Neem bijvoorbeeld het Rijksvastgoed. Duizenden gebouwen moeten de komende jaren verduurzamen. Tjeerd: “Een deel wordt energieneutraal en een deel wordt zelfs energieleverend. Voor SPIE zou dit een geweldige uitdaging zijn en daarom zijn we ook graag partij in dit soort projecten.” De ervaring is ruimschoots aanwezig en de energie om hiermee aan de slag te gaan ook, verzekert Tjeerd.

Shirtsponsor

De conclusie is helder. Alewijnse Technisch Beheer is niet meer, maar SPIE TB Utrecht is dezelfde speler in een zeer interessant bewegende markt. Tjeerd glimlacht en zegt: “Het voelt alsof we een nieuwe shirtsponsor hebben. Eentje waarmee we weer verder kunnen professionaliseren. De mensen zijn gebleven en hun inzet, vakkennis en plezier ook. Uiteindelijk draait het succes van een bedrijf om de juiste mensen. En laten we dat nu volop in huis hebben!”

 

Bron: OnderNamen Utrecht

Wilt u meer weten?

Neem contact op met Martijn de Ruijter

+31 (0)6 511 889 78 martijn.deruijter(at)spie.com