Menu Search
Terug naar Nieuws

Een Green Deal voor de Dutch Windwheel 2.0

Vanmorgen presenteerde de Windwheel Corporation de nieuwe ontwerpen van de Dutch Windwheel, het icoon van technologische innovatie dat de skyline van Rotterdam moet verrijken. Minister Kamp, gedeputeerde Bom-Lemstra (provincie Zuid-Holland) en wethouder Struijvenberg (gemeente Rotterdam) tekenden in het World Trade Center in Rotterdam bovendien een Green Deal, die de kansen op realisatie van de Dutch Windwheel moet vergroten.

Mede op basis van de resultaten van het innovatieconsortium, dat zich bezighoudt met klimaatarchitectuur en geavanceerde technologie om de kwaliteit en duurzaamheid van gebouwen drastisch te vergroten, is de afgelopen maanden een grote slag gemaakt met het ontwerp. In het doorontwikkelde ontwerp zijn de karakteristieke eigenschappen van de Dutch Windwheel overeind gebleven. Het complex kent bovendien nog steeds dezelfde functies, inclusief een attractie bestaande uit cabines die de bezoeker naar het hoogste punt van de Dutch Windwheel brengen. In het ontwerp is de constructie geoptimaliseerd en zijn de circulaire principes voor het materiaalgebruik en het klimaat, water- en energiesysteem verder uitgewerkt.

Als SPIE zijn we er bij en samen met de andere partners werken we aan een omgeving, waarin wonen, werken en recreëren in een stedelijke omgeving duurzaam mogelijk wordt.

Publieke omarming

Diverse overheden omarmen de doelen van het consortium. De Dutch Windwheel wordt in de regionale Roadmap Next Economy aangemerkt als dragend project voor systeemdoorbraken. Het project is benoemd tot regionaal ‘fieldlab’ en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en de gemeente Rotterdam dragen bij aan het testen van de innovaties in de regio, met het doel de innovaties wereldwijd te vermarkten. Met het tekenen van de Green Deal onderschrijven de gemeente Rotterdam, de provincie Zuid-Holland en de Rijksoverheid de potentie van het project voor de regionale economie en werkgelegenheid. De Green Deal vormt het startpunt voor onderzoek naar de financiële haalbaarheid, de wijze van exploitatie en de locatie-eisen.

Wilt u meer weten?

Neem contact op met Jacco Saaman

+31 (0)6 134 990 43 jacco.saaman(at)spie.com