Menu Search
Terug naar Nieuws

Teamwork levert uitzonderlijk project voor SPIE op

SPIE, de onafhankelijke Europese leider in multitechnische diensten op het gebied van energie en communicatie, gaat de besturingskasten voor de nieuwe tunnel op de A9, ten westen van Amsterdam, ontwerpen en bouwen. De besturingskasten sturen alle mogelijke technieken in de tunnel aan. Het projectteam van de panelenbouwer uit Weert zette haar kennis en ervaring in en ontzorgt de klant precies waar zij dat nodig acht. Voor de business unit Van de Meerakker is dit het volgende grote project op infra-gebied.

Een nieuwe tunnel van 3 kilometer lang voorzien van besturingskasten die alle mogelijke technieken aansturen. Daar komt deze opdracht zo’n beetje op neer. De vier soorten besturingskasten die de nieuwe tunnel nodig heeft, heeft SPIE in opdracht. In de zogenaamde IK-, TK-, LSK- en RK-kasten worden alle nodige technieken ondergebracht: besturings- en transmissiekasten, pictogrammen, tunnelverlichting, tunnelventilatie, kwaliteitsmetingen, vluchtdeuren, brandblusinstallatie, vloeistofpompen, energie- en gsm-voorziening, communicatie- en omroepinstallatie, waarschuwingsinstallatie, verlichting in het middentunnelkanaal, verkeersinstallaties en Motorway Traffic Management. Alles wordt bewaakt door 1500 kastdelen, die in de technische buis (middentunnelkanaal) van de tunnel komen te hangen.

De methodiek die gebruikt wordt door SPIE om deze aantallen tijdig aan te leveren zie je zelden. Opdrachtgevers kiezen juist voor SPIE vanwege de toegevoegde waarde met betrekking tot kennis van ontwerp tot bouwen van unieke en veelal complexe besturingskasten. “We werken batchgewijs. Normaal gesproken is het maatwerk wat we leveren. Het maatwerk in dit geval is de bouw van een prototype van de verschillende kasten. Na akkoord wordt het een assemblageproces”, vertelt Lead Engineer Jos Krijn.

SPIE neemt de engineering en de bouw van de kasten voor haar rekening en speelt een adviserende rol als het gaat om het ontwerp van de panelen. Consortium IXAS, bestaande uit Heijmans, Fluor, Ballast Nedam en een bankenconsortium, beslist en is eindverantwoordelijk. De tunnel wordt in opdracht van Rijkswaterstaat gebouwd.

Groeimarkt

Paul Albert, medeverantwoordelijk voor het salestraject : “Je zou kunnen zeggen dat dit een groeimarkt is. Veel wegen verdwijnen onder de grond vanwege de leefbaarheid, het geluid en de dure grond. Wie weet wat het ons nog brengt !“ Voorlopig zijn Paul Albert, Oscar Korsten, Patrick Wouters, Jos Krijn en Maurice Wolff, allen in een eigen rol, nog druk met dit project. Projectmanager Patrick Wouters: “Met dit project zet SPIE de volgende stap in de wereld van de tunnelbouw!“

Wilt u meer weten?

Neem contact op met Lies Schöneburg

0495-456111 lies.schoneburg(at)spie.com