Menu Search
Terug naar Nieuws

Samenwerking met Marne smaakt naar meer

Wie zich afvraagt waar Abraham de mosterd haalt, hoeft maar naar Groningen te gaan. Daar ligt De Marne’s Fabrieken BV waar al sinds 1895 mosterd gemaakt wordt die inmiddels elke culinaire uithoek van de wereld heeft bereikt. Het productpalet van Marne is verrassend groot voor een op het oog relatief kleine fabriek. Maar de schijn bedriegt. Marne is met een productie van ruim 10.000 ton mosterd per jaar een bedrijf dat groeit en bloeit. De oude kernwaarden – puur, smaak en
ambacht – zijn nog steeds van toepassing op deze organisatie die zich tevens hofleverancier
mag noemen. In Groningen wordt buiten Groningse en Limburgse mosterd ook Franse
Dijon-mosterd gemaakt onder Marne-merk.

Een bedrijf met pit dat mede dankzij de gedreven inzet en visie van Operational Director Paul de Vries sneller groeit dan verwacht. “Dat ligt niet alleen aan mij”, zegt hij relativerend. “We hebben een leuk team van ongeveer 35 man die allemaal hart hebben voor dit bedrijf en onze producten. Verder zijn we erg blij met de jarenlange constructieve samenwerking die we met SPIE – voorheen Numac Maintenance – zijn aangegaan waardoor we niet alleen op elkaar, maar ook op de techniek van onze machines kunnen vertrouwen. Vertrouwen en betrouwbaarheid zijn in deze branche onontbeerlijk.”

De passie voor het product is niet alleen zichtbaar, maar valt ook te ruiken bij Marne in Groningen. Paul de Vries komt vaak op de werkvloer en wordt nooit moe om uit te leggen hoe de processen van het maken van diverse soorten mosterd en andere sauzen verlopen. “Ik laat natuurlijk niet het achterste van mijn tong zien”, lacht Paul de Vries. “De toevoegingen van bijvoorbeeld kruiden geven de diverse soorten mosterd hun specifieke smaak. Dat is natuurlijk ons geheim. Voor de rest zijn we een transparant bedrijf dat geënt is op een eerlijke manier van werken en zakendoen. Zo werken we nog met echte molenstenen voor het vermalen van het mosterdzaad. Dat doen we omdat we geloven dat ambacht en passie terug te proeven zijn in ons product. We doen geen concessies aan smaak.”

De samenwerking met SPIE Numac dateert al van jaren geleden toen Paul de Vries nog bij Avebe en FrieslandCampina werkte. De foodindustrie loopt als een rode draad door zijn carrière. “Het kost me geen moeite om de kwaliteit van SPIE Numac Maintenance te prijzen”, stelt Paul de Vries. “Ze leveren goede, betaalbare service. Daarbij kennen ze hun rol en opereren ze proactief. Het is een betrouwbare partij.” Glunderend luistert Jan Drent van SPIE Numac Maintenance naar de loftuitingen aan ‘zijn’ adres. “We kennen onze klanten goed. Dat maakt een groot verschil”, zegt Jan. “Van de 24 man die in Groningen werken, lopen er hier bij Marne permanent twee rond. We doen het correctieve onderhoud. De afgelopen periode hebben we gekeken of we onze serviceverlening niet nog verder konden optimaliseren. We hebben toen een onderhoudsbeheersysteem opgezet zodat we van correctief onderhoud uiteindelijk naar een preventieve onderhoudstaak gaan. In die zin is het mooi om te zien dat we samen met onze klant groeien naar een nóg hoger level van samenwerking. Ik kan alleen maar zeggen: de samenwerking met De Marne’s Fabrieken BV smaakt naar meer.”

Wilt u meer weten?

Neem contact op met Gerard van Duuren

+31 (0)6 301 643 15 gerard.vanduuren(at)spie.com