Menu Search
Terug naar Nieuws

Hightech multidisciplinair maatwerk bij DSP Delft

Eind 2015 werd de succesvolle samenwerking tussen opdrachtgever DSM Sinochem Pharmaceuticals (DSP) en DSC Maintenance, een aannemerscombinatie van Stork en SPIE, nog eens beklonken met een nieuw driejarig onderhoudscontract. Het onderhoudscontract omvat alle onderhoudswerkzaamheden en projecten voor DSP op de productielocatie in Delft. Het nieuwe contract is een verlenging en aanpassing van het huidige onderhoudscontract.

Senior Project Engineer en Projectleider Arne de Nooijer en Project Manager Sebastiaan Spierenburg van SPIE zijn goed op elkaar ingespeeld. Zeker bij gevoelige reparaties, zoals aan zeven drukvaten bij DSP Delft waarmee SPIE in april 2014 is begonnen, luistert een goede afstemming van techniek, planning en financiën erg nauw. Ze kunnen elkaar vervangen en beschikken beiden over een overall view van dit uitdagende project dat in december 2015 is afgerond. Bij één van de zeven door inwerking van buitenaf beschadigde vaten, bleek het technisch mogelijk de omvang van het vat zodanig te verlengen dat de output van de fabriek hierdoor aanzienlijk wordt vergroot. “Om dit te kunnen doen hebben we een feasibility study (haalbaarheidsonderzoek, red.) gedaan en zijn we een samenwerking aangegaan met het managementteam van DSP”, zegt Arne, terugkijkend op de beginfase van het project. “Het was een mooi staaltje multitechnisch maatwerk dat we hebben geleverd”, vult Sebastiaan aan. “Daarbij komt deze extra inspanning de business van onze opdrachtgever ten goede. Zodoende groeien we samen.”

Al ruim 35 jaar is SPIE actief bij DSM/DSP in Delft. Vanaf 2001 wordt echter samengewerkt binnen een vof die bestaat uit DSM, Stork en SPIE. Deze samenwerking, met de naam DSC Maintenance, levert vanuit diverse disciplines expertise aan. Ook de reparatie van de zeven drukvaten van DSP Delft (een joint venture van DSM en Sinochem Pharmaceuticals) kreeg gestalte binnen de samenwerking met Stork en DSM. Sebastiaan: “In deze vaten wordt door middel van schimmels via een fermentatieproces een stof gemaakt die geldt als halffabricaat voor het maken van antibiotica. DSP is de enige speler in de wereld die dit proces op een groene manier ten uitvoer legt met behulp van enzymen en zonder gebruik te maken van chemische oplosmiddelen. Door invloed van buitenaf waren de vaten aan dringende reparatie toe. Vijf zijn inmiddels hersteld door het vervangen van de beschadigde wanddelen.”

De samenwerking binnen DSC Maintenance geschiedt op basis van gelijkwaardigheid. “Het is een bijzondere samenwerking”, stelt Arne. “We vinden elkaar op basis van onze kwaliteiten. Dat is een unieke situatie. Wat ook heel apart is, is dat we één drukvat hebben kunnen vergroten. De technische situatie leek ons van dien aard dat we meteen een studie hebben gedaan naar de mogelijkheden om deze operatie succesvol uit te voeren. Hier zijn we uiteindelijk tien maanden mee bezig geweest. Maar het resultaat stemt iedereen dan ook zeer tevreden.”

De onderneming vergde een gedegen voorbereiding, engineering, projectmanagement en toezicht. Van A tot Z, zogezegd. “Uiteindelijk zijn we erin geslaagd om dit vat daadwerkelijk te vergroten”, vervolgt Arne. “We zijn dus verder gegaan dan enkel onze opdracht. In het belang van onze opdrachtgever hebben we actief gezocht naar een technische mogelijkheid om het vat uit te breiden, waardoor de opbrengst groter is. Op die manier hebben we niet alleen constructief meegedacht, maar ook in de engineering en uitvoering laten zien dat we als organisatie beslist geen holle vaten zijn.”

Wilt u meer weten?

Neem contact op met Dennis Vrijenhoek

+31 (0)6 53273318 dennis.vrijenhoek(at)spie.com