Menu Search
Terug naar Nieuws

Rijnstraat 8: groots en meeslepend

Je kunt er in Den Haag bijna niet omheen: het enorme gebouw van het Rijksvastgoedbedrijf Rijnstraat 8, het voormalige kantoor van het ministerie van VROM.

Het gaat onderdak bieden aan maar liefst 6.000 medewerkers. Voor het astronomische bedrag van 275 miljoen Euro wordt het momenteel omgevormd tot een multidepartementaal gebouw waar de overheid het nieuwe werken wil introduceren. Het is een geweldig mooi project dat we in samenwerking met onze partner Reichle & De-Massari gescoord hebben. We kunnen hierin veel van onze expertise kwijt. -Aldus Business Development Manager SPIE-ICS Ad de Korte.

Op 1 november 2016 moeten de werkzaamheden afgerond zijn. Het is een logistieke operatie van jewelste. ,,Dat kun je wel zeggen”, stelt Ad de Korte terwijl hij de bouwtekening uitvouwt. ,,Het project is maar liefst 70.000m2 groot en het gebouw is gesitueerd op een logistiek lastig punt bij het Centraal Station Den Haag. Daarbij ligt in de bouwactiviteiten zelf ook de nodige complexiteit op de loer. Het gebouw moet namelijk heel veilig zijn.”

Een gebouw met state of the art technologieën

,,Het gebouw wordt helemaal gestript en vervolgens aangekleed met state of the art technologieën, waaronder een concept voor de bekabeling. Door een speciale contractvorm zijn alle betrokken partijen bij het project vijfentwintig jaar verantwoordelijk voor onderhoud en dienstverlening. Het betrokken bedrijvenconsortium van BAM, ISS en OMA van architect Rem Koolhaas heeft gezamenlijk PoortCentraal bv opgericht. We hebben als SPIE gewerkt binnen een zogenaamde output specificatie, die de overheid had opgesteld en die heel nauw omschreven de aanbesteding regelt. Het gebouw wordt een boegbeeld van duurzaamheid. Het is geweldig om hieraan te mogen meewerken. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst.”

Het Rijksvastgoedbedrijf is de vastgoedorganisatie van en voor de Rijksoverheid en is onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Deze organisatie is verantwoordelijk voor het beheer en de instandhouding van de grootste en meest diverse vastgoedportefeuille van Nederland. Ad de Korte: ,,Juist vanwege die gevoeligheden is het zeer belangrijk dat men met betrouwbare partijen in zee gaat. Zo hebben wij ook een garantie moeten afgeven over onze beschikbaarheid bij de dienstverlening. Dit gebouw moet de komende vijfentwintig jaar immers perfect meekunnen in de tijd. Dat is duurzaam in de meest letterlijke betekenis van het woord.”

,,Ik ben trots op onze mensen, waaronder uitvoerder Abdellah met zijn ploeg en projectmanager Richard Zijleman, die alles just in time moet leveren”, zegt Ad. ,,Het samenspel tussen Richard en Abdellah verloopt heel soepel in dit uitermate complexe en uitdagende project. We kunnen hier veel van onze SPIE-expertise kwijt.”