Nieuwe Kunststof Opwerkingsinstallatie kunststoffolie Attero

lines-animated
Attero SPIE

In de nieuwe recyclinginstallatie van Attero wordt folie verwerkt tot hoogwaardig granulaat, de basisgrondstof voor nieuw folie. De installatie is innovatie en duurzaamheid ten top. De bouw van de fabriek is kortgeleden voltooid, de opstart is in de afrondende fase. SPIE was, vanuit een multi-t-perspectief, partner bij het ontwerp en de bouw.

Afval = toekomst

“Afval = toekomst”, luidt het credo van Attero. “Ons doel is om afval zoveel mogelijk terug te winnen tot grondstof. We proberen de grondstofcirkel te sluiten”, aldus projectleider Willy Peeks. “Attero streeft ernaar om 100 procent van de afval te recyclen. Met de bouw van de nieuwe Kunststof Opwerkingsinstallatie zetten we een volgende stap in dit streven.”

Fase 3

“In 2005 zijn we zoveel mogelijk kunststoffen gaan terugwinnen.” Fase 1, noemt Willy Peeks dit. De vervolgstap was het uitsorteren van de kunststoffen op soort. “Dat hebben we in 2014 voor elkaar gekregen, met de bouw van de Plastic Sorting Plant.” De verpakkingsfolies in het restafval zijn een verhaal apart. Om te beginnen is er een capaciteitsprobleem. “De hoeveelheid folie die op de verwerkers afkomt is groter dan verwacht. Bovendien is de folie vervuild.” Het is de reden voor fase 3: de bouw van een nieuwe, unieke installatie om plastic folies te verwerken tot grondstof (granulaat) voor nieuwe folies. De naam van het nieuwe project: Aganfoils (as good as new).

De ‘GO’

Zomer 2016 krijgt de bouw een “go”. “In ‘no time’ moest de basic engineering worden uitgewerkt voor de bouwvergunning”, vertelt Willy. Het bouwproces zelf is opgeknipt in deelprojecten. SPIE krijgt de opdracht voor de interfaces (elektriciteit, perslucht, stoom, brand- & blusinstallaties e.d.). De installaties worden geleverd door het Italiaanse Amut. “Op grond van de ervaringen leek het ons een goed idee dat SPIE de constructie daarvan voor haar rekening neemt.” SPIE is betrokken bij de hele keten, vanuit een multi-t-perspectief, vertelt businessunitmanager Rogier Paanakker: “We hebben meegewerkt bij het ontwerp, bij de bouw. Alles wat je ziet – elektrisch, mechanisch, de piping, automatisering, brandveiligheid – is door SPIE verzorgd.” 

'Schoenendoos’

Willy en zijn team hebben twee doelen: 1) het project afsluiten zonder ongevallen, en 2) een creatieve en flexibele houding naar elkaar. “Je weet van tevoren al dat je tegen verrassingen gaat aanlopen, omdat de detailengineering en constructiefase door elkaar heen lopen.” De uiteindelijke omvang van de fabriekshal staat vanwege de vergunning al vooraf vast. Willy Peeks gebruikt de schoenendoos als beeldspraak. “We hebben een schoenendoos voor maatje 40, maar er moeten schoenen maat 50 in.” Hij vervolgt: “En je moet ook nog eens rekening houden met hoe je de installatie gaat onderhouden.”

Veiligheid

SPIE heeft de hele veiligheidscoordinatie op het project verzorgd, vertelt Willy. “Iedereen voelde zich verantwoordelijk voor de veiligheid. SPIE creeert een werkomgeving waarin mensen het vertrouwen hebben dat ze elkaar kunnen aanspreken op onveilig gedrag. Ik ben er 100 procent zeker van dat ik een opmerking had gekregen als ik bijvoorbeeld zonder veiligheidsbril de hal had betreden.” Het resultaat mag er zijn: op 135 duizend gewerkte uren, met op hoogtijdagen rond de 230 man tegelijkertijd aan het werk, waren er nul ongevallen met verzuim.

De samenwerking

Willy: “Het is een planning-gedreven project. Je hebt niet op alle vragen een antwoord, maar moet toch door. Keuzes durven maken. We hebben SPIE gevraagd om de leiding te nemen bij de constructie”, blikt Willy terug. “Een belangrijk aspect van de samenwerking is dat we in principe geen geheimen hebben voor elkaar. Er heerste een grote transparantie, waarbij je makkelijk kunt sparren hoe je een uitdaging te lijf gaat.” “Het elkaar in de keten betrekken was heel bijzonder. Dat maak je niet vaak zo mee. Het geeft de kwaliteit aan van Willy en zijn team dat ze wisten dat je een aantal zaken zou tegenkomen die vooraf niet waren voorzien”, blikt Rogier terug op het project.

Werkdruk

“Vaak geeft hoge werkdruk stress. Dat wil je voorkomen. De stemming was altijd goed. SPIE heeft daar een belangrijke rol in gespeeld. Samen hebben we elkaar daar scherp op gehouden en succesjes gevierd. Bijvoorbeeld door iets simpels als het trakteren op een gehaktbal. Dat gaat nergens over, maar doet heel veel voor de sfeer.”

Bekroning

Rogier: “De bekroning van het project is dat we het onderhoud van de installatie gegund hebben gekregen. Daarmee kunnen we de opgedane kennis van het project overdragen aan onze serviceafdeling.” Tevens werd er een mooie film gemaakt van de bouw, die in een “SPIE-jasje” werd gegoten.

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website

Ik heb het Privacy statement van SPIE gelezen en ga ermee akkoord dat er contact met mij kan worden opgenomen.